Kajuitramen 2.0

Vorig vaarseizoen heb ik mij behoorlijk lopen ergeren aan de lekkage rondom de ramen (zie:Kajuitramen). Ondanks meerdere pogingen de lekkage te verhelpen bleef het water binnen druppelen.

Als eerste optie had ik bedacht dat ik de ramen op de kajuit zou schroeven met celrubber als pakking. Al snel bleek dat dit erg moeilijk zou worden aangezien de eerste eigenaar iets soortgelijks had gedaan met parkerschroeven en een laag kit als pakking. Ondanks dat ik de gaten opgevuld had en de binnen- en buitenschaal van de kajuit opnieuw had verlijmd zag ik het niet zitten om opnieuw gaten te boren in deze gatenkaas.
Het wat rigoureuzer alternatief, gewoon helemaal opnieuw beginnen met een dichte kajuit, sprak mij steeds meer aan. Allereerst heb ik het slechte polyester weggeslepen met behulp van een haakse slijper en een lammelenschijf. Toen alle randen mooi schuin waren kon ik beginnen. Vervolgens heb ik een stapel buigbare ikea DRÄLLA snijplanken gekocht. Deze snijplanken heb ik aan de buitenkant van de kajuit geplakt met ducttape. Vervolgens heb tegen deze snijplanken de eerste lagen glasweefsel met epoxy gelamineerd. De volgende dag was de epoxy uitgehard en kon ik de snijplanken makkelijk verwijderen.
Nu de basis klaar was kon ik de rest van het glasweefsel lamineren. Het resultaat was best netjes, toch kon het schuren en plamuren niet uitblijven.

De kajuit is dicht en ik heb geen lekkage meer :), maar..... enig daglicht zou toch wel fijn zijn. Wanneer de kajuit geschilderd is zal ik nieuwe ramen uitzagen. De nieuwe acrylaat ramen worden op de kajuit gelijmd met VHB tape en dow corning (zie:onderstaande youtube video)

Maak jouw eigen website met JouwWeb